Familiegeschiedenis

wapen

Iedere familie heeft zo’n zijn mooie verhalen en wij Dehés zijn natuurlijk heel trots op ons familiewapen. Zo’n wapen geeft aanzien en als je kunt vertellen dat het zelfs terug te vinden is op een grafsteen in de kathedraal van Sint-Jan te ‘s-Hertogenbosch, kan dat aanzien alleen maar stijgen.

wapendehe

Toch knaagt er enige twijfel. Want tussen de Anthony de Hee, die in 1699 onder deze steen een rustplaats heeft gevonden, en Johann Dehé uit Niederlahnstein gaapt een gat van meer dan een eeuw en vele kilometers hemelsbreed. Zolang dat gat niet gedicht is, moeten wij het doen met twee ondernemende Duitsers die in de jaren twintig van de negentiende eeuw hun geboortegrond verlieten en op een stoomboot de Rijn afzakten.

Ik heb de tot nu toe bekende gegevens over mijn voorouders op een rijtje gezet. Het meeste uitzoekwerk is gedaan door Klaas Bant uit Schellinkhout. Johan Kuijlman bracht veel gegevens en foto’s aan over ‘de Groninger tak’. Van Moesja Sakovich kreeg ik de familiecorrespondentie ter inzage: vooral brieven en kaarten van en naar haar vader. Uiteraard zijn de gegevens nog verre van volledig. Reacties en aanvullingen zijn welkom: johndehe@gmail.com

Er zijn de volgende hoofdstukken aangemaakt:
-De Duitse roots
-Groningen en Groet
-Het Amerikaanse avontuur van Willem en Anna
-Emiel senior en junior