Eerste Wereldoorlog en de Kroonprins

neutraal

Samen met Fons Simons schreef ik een boek over de Nederlandse postcensuur in de oorlogsjaren (en enkele jaren daarna): Een zaak van Landsbelang (zie de knop Publicaties)

In het Maandblad Filatelie werd een globale samenvatting gepubliceerd: Postcensuur Maandblad

PHS 31 (Kopie)
001-008 Voorwerk: een pdf van de inhoudsopgave en de inleiding

p9-23 : een pdf van de eerste twee hoofdstukken

In november 2019 is een boek verschenen dat Paul Kühr en ik geschreven hebben over Wilhelm, de zoon van de Duitse keizer die in november 1918 naar Nederland vluchtte om te ontsnappen aan de revolutionaire woelingen in zijn vaderland.
In oktober 2020 verscheen de tweede (herziene) druk, met een extra hoofdstuk over de rol van de kroonprins in nazi-Duitsland. De Duitse vertaling van dit hoofdstuk zit onder knop Kronprinz Kapitel 10.

Hij werd in 1918 geïnterneerd op het eiland Wieringen, waar hij vijf jaar verbleef.  Het boek laat zien wat de oorzaken en gevolgen waren van dat verblijf. Hoe reageerde kroonprins Wilhelm zelf op zijn ballingschap? Wat vond de eilandbevolking ervan en wat waren de reacties in het buitenland? Daar zagen velen hem als een oorlogsmisdadiger die zijn straf niet mocht ontlopen.
In 1923 ontvluchtte de kroonprins het eiland, een vlucht die gedoogd werd door de Nederlandse regering, maar de reacties in andere landen waren heftig.  Was hij eropuit de monarchie in Duitsland te herstellen?
Aan de hand van een grote verscheidenheid aan bronnenmateriaal belichten we het leven van een man die gekarakteriseerd is als een meedogenloze moordenaar, maar ook als een groot charmeur en een sociaal bewogen mens. De Duitse kroonprins was een vat vol tegenstrijdigheden en dus boeiend.

Het boek telt 290 pagina’s, hard cover, is rijk geïllustreerd in full colour. Het is geproduceerd in samenwerking met het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont.
Ot Louw heeft gezorgd voor een prachtige lay-out.
ISBN: 978 908 299 8313

Het boek kost € 25 inclusief verzendkosten.
Voor meer informatie: johndehe@gmail.com of pvwk01@gmail.com

U kunt een aantal bladzijden van Hoofdstuk 5 als pdf bekijken: fragment

Ter informatie van Duitse uitgevers staat de Duitse vertaling van het (nieuwe) hoofdstuk 10 op deze website:  Kapitel 10 Aufregung Hohenzollern-Streit

Klikken met CTRL + toets