Familiegeschiedenis

Op zoek naar een verleden

Het is wel een intrigerende naam, Dehé. Uitdagend genoeg voor stamboomonderzoekers en lokale historici. Hugenoten? Misschien? Frankrijk ligt voor de hand met zo’n naam.
De onderzoekers hebben wel wat gevonden, maar er zijn meer twijfels dan zekerheden. Behalve bij mijn grootmoeder, Maria Dehé-Steijger, knipkunstenares aan de Achterweg in Groet, die nogal hechtte aan respect en status. Tact was nooit haar sterkste punt, haar financiële levenswandel een blijvende bron van zorg binnen de familie en bij de lokale middenstand. Mijn vader dweepte met haar.

De vondst van de grafsteen werd aan de familie gemeld door Klaas Bant, zoon van de schoolmeester met dezelfde naam in het dorpsschooltje van Groet, op een steenworp afstand van het huis aan de Achterweg waar oma woonde. Klaas Bant was docent en later rector van de RSG Westfriesland in Hoorn en heeft zich na zijn pensionering op de familiegeschiedenis gestort. De door hem gefotografeerde grafsteen bevindt zich in de kathedraal van ’s-Hertogenbosch.


In de inventaris van de St. Jan, wordt graf 104 vermeld onder nummer 404


Op de website van de St. Jan vinden we nog wat gegevens over de wapens en de personen, maar omdat er geen link met de familie is, laat ik die hier weg.

Daar onder die steen liggen of lagen de resten van  enkele leden van een familie De Hee. Dat is natuurlijk een prachtig element in een familiegeschiedenis, zeker omdat op de grafsteen ook een familiewapen prijkt.

Voor mijn oma was verder bewijs niet nodig. In de kathedraal lag je niet zomaar, die Jan moest een belangrijke man geweest zijn en het wapen werd gepromoveerd tot familiewapen. Het kreeg een plaats op verschillende ‘merklappen’ waarin de stamboom van de familie geborduurd was.

Er werd ook een ring gemaakt met het wapen, die ongetwijfeld nog wel ergens door een familielid gekoesterd wordt.

Helaas. Hoe de genealogen ook hun best deden, ze konden geen lijntje naar het heden doortrekken. Tussen De Hee in Den Bosch en de familie aan de Achterweg gaapte een groot gat in de tijd.

Ik heb de tot nu toe bekende gegevens over mijn voorouders op een rijtje gezet. Het meeste uitzoekwerk is gedaan door Klaas Bant uit Schellinkhout. Johan Kuijlman bracht veel gegevens en foto’s aan over ‘de Groninger tak’. Van Moesja Sakovich kreeg ik de familiecorrespondentie ter inzage: vooral brieven en kaarten van en naar haar vader. Uiteraard zijn de gegevens nog verre van volledig. Reacties en aanvullingen zijn welkom: johndehe@gmail.com

Er zijn de volgende hoofdstukken aangemaakt:
-De Duitse roots
-Groningen en Groet
-Het Amerikaanse avontuur van Willem en Anna
-Emiel senior en junior